Vakantieverslag Ralph en Simone ItaliŽ 2012

Totale route ItaliŽ.jpg

Totale route vakantie

 

Week 1

 

Week 2

 

Week 3

 

Slideshow fotoís

 

 

Donderdag 10 mei.

 

Het is zo ver, wij kunnen de camper ophalen. Gelukkig een dag eerder, zodat we vrijdagochtend weg kunnen, i.p.v. zaterdagochtend. Op de site van camper de luxe stond, dat de gehuurde camper verkocht was, dus benieuwd welke wij nu mee zouden krijgen. De camper stond er nog en was voor ons. Inspectierondje gedaan, voor evt. beschadigingen vooraf. En weer vlug naar huis, zodat wij hem kunnen inpakken. Rondje Den Oever gedaan, spullen die wij mochten meenemen, opgehaald. Eenmaal thuis, de camper op stroom aangesloten en alles in de camper plaatsen. Ralph haalde de spullen op en ik gaf ze een plek in de camper.

Om half 9 gestopt, morgen de laatste dingen inpakken en de laatste boodschappen doen. En dan richting ItaliŽ.

 

Vrijdag 11 mei.

 

Om half 8 gaat de wekker. Nog even de laatste dingetjes inpakken en de laatste boodschappen doen. Om 10 uur vertrokken wij richting Frankfurt a/dMain. Onderweg in Nederland geen files gehad. Wel erg veel wind, zij en tegen, waardoor het rijden wat moeilijker werd. In Duitsland 2 kleine files gehad, van hooguit 5 km.

De weg naar Frankfurt, reed mijn vader altijd met ons naar Oostenrijk, voor de wintersport. Toch kwamen er veel herinneringen boven en herkende ik bepaalde punten. Het gaf mij een apart gevoel, want nu reed ik zelf deze weg. Maar dan in een camper.

Morgen gaan wij naar Oostenrijk, ook dezelfde weg als mijn vader vroeger reed.

De camperplaats, die wij al uitgezocht hadden, zou dichtbij de snelweg zijn. Maar de navigatie stuurt ons via een mooie route naar de camperplaats. Achteraf gezien hebben wij bijna een rondje gereden in ongeveer drie kwartier, over een erg kronkelweggetje die veel toppen en dalen had. We zijn over de berg gegaan en dat had niet gehoeven. Wel een mooie route, maar na een dag rijden is dat minder prettig. De camperplaats was luxe, mooie douches en toiletruimtes, koffiebar, restaurant en lunchroom op het terrein. Vanavond staat er macaroni op het menu, snel en makkelijk klaar te maken.

 

Vandaag gereden: 498,20 km

Weer onderweg: van zon naar regen, veel harde wind naar matige wind.

Weer op camperplaats: veel regen, onweer en klam. ís nachts een buitje en lekker koel.

SDC11055 (Custom).JPG

Camperplaats Duitsland

 

Zaterdag 12 mei

 

Na een goede nacht, goed geslapen, uitgerust en lekker gedoucht, zijn wij om 9 uur gestart richting Oostenrijk of ItaliŽ. Wij weten niet of wij ItaliŽ halen, maar wij hebben al een camping op het oog, in de buurt van de Brennerpas. Wij hebben weinig op onthoudt, 1x in de file gestaan en een paar wegversmallingen. Een stuk kunnen afsnijden vanaf ongeveer 25 kilometer. Wij bleven niet de A3 volgen, maar namen een rustiger weg, geen file gehad. Wij hebben veel kilometers gemaakt op de snelweg. Rond 16 uur aangekomen bij de grens van Oostenrijk. Even de Fernpass gedaan, een klein pasje maar, maar wel erg mooi om te rijden. Om kwart over 5 pas op de camping aangekomen in Neustift im Stubaital. Vanavond gaan wij lekker uit eten in het plaatje zelf. Een echt Oostenrijks restaurantje en de bediende in kledij. Heerlijk gegeten. Wel verdient na 2 flinke rijdagen. Morgen richting Gardameer in ItaliŽ.

 

Vandaag gereden: 600.40 km

Totaal gereden: 1098.60 km

Weer: begon mooi, zon en bewolking

Rond half 1 regen dat niet meer stopte. Paar pittige buien gehad.

SDC11060 (Custom).JPG

Camping Oostenrijk

 

Zondag 13 mei

 

Rond half 10 gestart, binnen een uur in ItaliŽ. Weer werd gelukkig steeds beter. Wind bleef koud. Hoe meer wij naar het Gardameer reden, hoe warmer het werd. Vanmorgen nog 6 graden en ís middags 20 graden. Route langs het Gardameer gereden, door allemaal dorpje met heel veel hotels en campings. Bij het plaatsje Garda gepauzeerd. Kopje koffie gedronken op een terrasje aan het meer. Prachtige plek, een echt vakantiegevoel. Daarna richting het schiereiland Sirmione gereden, waar onze camping voor de aankomende 2 nachten was. Mooie camping met uitzicht op het Gardameer. Lekker buiten gezeten en gegeten, in de zon.

 

Totaal gereden: 1384.20 km

Vandaag gereden: 285.60 km

S6002055.JPG

Eťn van de eerste blikken op het Gardameer

 

Maandag 14 mei

 

Heerlijk uitgeslapen, uitgebreid ontbijt genomen. De dag begint al mooi. Vandaag gaan wij fietsen huren en naar het Schiereiland Sirmione fietsen. Ongeveer 5 minuten van de camping is een fietsverhuurder, waar wij de fietsen tot 19 uur kunnen huren. Om naar het Sirmione te gaan, moeten wij eerst over een marktje lopen. Erg druk en gezellig. Maar daar kwamen wij niet voor. Dus na het marktje op de fiets gestapt, moeten over het voetpad fietsen. Deze dienen ook als fietspad. Wel onhandig, er liepen namelijk veel mensen op het voetpad. Dan maar op de weg gaan fietsen, dat ging een stuk beter. Kon allemaal net, de auto's konden ons goed voorbij rijden. Er waren geen verlaagde drempels, dus moest je steeds van je fiets af en weer op. Sirmione na een half uur fietsen bereikt, goede fietsenstalling gevonden.

Even langs het water gelopen en genoten van het uitzicht en de gezellige boulevard met winkeltjes. Wij wilden vandaag een ruÔne bezoeken, dat achteraf op maandag gesloten was. Eerst liepen wij de verkeerde kant op, wij liepen Sirmione. Achter het historisch centrum was
de ruÔne. Leuk en gezellig centrum, autovrij. Je kwam alleen autoís tegen die naar hotels gingen. Straatjes waren smal en druk met toeristen. Richting de ruÔne liepen wij langs hele dure grote hotels, niet voor Ďnormaleí mensen te betalen. Het was een flinke klim omhoog, uitzicht werd steeds mooier. Eenmaal boven kwamen wij er dus achter dat de ruÔne gesloten was. Alle musea waren op maandag dicht.

Verder gefietst naar een oud vissersdorpje, ongeveer 10 km verder op. Ook weer een kleine klim omhoog, maar nog wel te doen. Helaas viel het dorpje erg tegen en zijn wij gauw weer terug gefietst naar de camping. Fietsen ingeleverd en bij onze camper buiten gezeten. Aardig gekleurd teruggekomen, was ook ongeveer 30 graden.

S6002067.JPG

San Sirmione

 

 

Dinsdag 15 mei

 

Vandaag gaan wij richting VenetiŽ. Mooie camping gevonden op het schiereiland Lido de Jesselo, dichtbij VenetiŽ. Al van te voren gezien dat deze camping tickets heeft voor vervoer naar VenetiŽ. Erg handig. Met de camper naar VenetiŽ gaat niet. In de buurt daar een camping vinden kost een vermogen. Dus hebben wij voor deze optie gekozen. Een prima optie bleek achteraf. Mooie rustige camping, met inderdaad tickets te koop voor bus en bootvervoer naar en in VenetiŽ.

Vandaag onze geleende campingwasmachine uit geprobeerd, met goed resultaat. Alleen jammer dat het niet centrifugeert. Alles op een droogrekje gehangen, in de hoop dat het morgen droog zou zijn. Stond ook genoeg wind, waait vanzelf droog.

 

Vandaag gereden: 200.10 km

Totaal gereden: 1584.30 km

Weer: bewolkt en af en toe een zonnetje.

 

 

Woensdag 16 mei

 

De dag begon erg vroeg. Om 7 uur hoorde Simone iets kloppen op het raam. Het was de wind die de luifel behoorlijk bewoog en het regende erg hard. Met zijn tweeŽn gauw aangekleed en gauw de luifel ingedraaid, in de stromende regen. Binnen een kwartier was het gebeurd, wat een goed team zijn wij samen. Weer ons bed ingedoken en om half 10 eruit gegaan. Regende nog steeds. Besloten om niet naar VenetiŽ te gaan, maar met de camper op pad te gaan naar 2 middeleeuwse steden. De eerste stad, Castel Franco viel een beetje tegen. De verdedigingsmuur was goed te zien, maar je kon niet in de stad komen. Doorgereden naar Cittadella. In de boeken stond dat dit een mooi stadje was, dat levendig was en veel toeristen naar toegingen. Hoe meer wij richting deze stadjes reden, hoe zonniger het weer werd. ís Morgens nog maar 6 graden en ís middags 25 graden. In Cittadella kon je over de verdedigingsmuur lopen, delen van de muur waren hersteld en delen waren zij nog aan het herstellen. Wat een mooi en gezellig stadje tussen de muren. Vanaf de muur kon je goed zien hoe klein en knus het was gebouwd.

 

Vandaag gereden: 204 km

Totaal gereden: 1788.30 km

Weer: van 6 graden en veel regen naar 25 graden en heel veel zon.

S6002103.JPG

Cittadella

 

 

Donderdag 17 mei

 

Vandaag gaan wij naar VenetiŽ. Camping heeft tickets voor de bus en boot naar en in VenetiŽ. Om kwart over 9 hadden wij de bus en om 11 uur kwamen wij aan in VenetiŽ. De rit met de bus en het varen was prima te doen, geen lange wachttijden. Eenmaal in VenetiŽ waren wij erg onder de indruk van wat wij zagen. Veel mensen, erg toeristische. Het zal in de zomer nog erger zijn. Vrij snel van de toeristische route afgeweken. Dit stond in veel boeken beschreven. Het was een stuk rustiger en ook wel mooier en authentiek. Via deze straatjes naar het bekende plein San Marcoplein gelopen. Wat een mensenmassa, uren in de rij staan voor een bezoek aan de kerk. Dus niet. Wel veel fotoīs gemaakt en indruk opgedaan. Veel zwervers tegen gekomen, wat het minder prettig maakte. Hierna naar de bekende brug van VenetiŽ gelopen, Ponte di Rialto.

De brug was verdeeld in een kant met marktkraampjes en een kant met niets. Wij zijn over de kale kant gelopen, maar zagen natuurlijk niets van de brug. Wel naar de vele bootjes gekeken. Bootjes voor mensen en voor handel, maar ook voor de plaatselijke aannemer. Naast de brug, op een terrasje, geluncht. Prijzen zijn abnormaal hoog, zelfs als je naar het toilet moest, betaalde je al bijna 2 euro. Behalve als je ergens zat, dan was het gratis. De lunch was wel erg lekker. Na de lunch hebben wij de rondvaartboot genomen, die over de Canal Grande vaarde, Overal waar je iets kon bezichtigen, kon je uitstappen en weer opstappen. Aan het einde van deze bootlijn een andere boot genomen, die ons naar het eiland Murano bracht. Dit eiland is bekend om zijn glasblazerijen. Het was geen gezellig eiland en wij hadden spijt dat wij niet op VenetiŽ waren gebleven. De bootreis duurde al veelte lang, Ī 45 minuten. Om half 5 namen wij de boot terug, niet naar VenetiŽ, maar naar de opstapplaats voor de bus naar onze camping. Om half 7 waren wij terug op de camping. Mooie dag gehad, veel fotoīs gemaakt.

Het weer was erg lekker, veel zon en Ī 28 graden.

SDC11097 (Custom).JPG

VenetiŽ

 

SDC11117 (Custom).JPG

Carbanieri op de jetski

 

Vrijdag 18 mei

 

Vandaag vertrekken wij naar San Marino. Een eigen staatje in ItaliŽ. De trip er heen is erg mooi, langs de oost kust. San Marino ligt op een berg, de weg daar naar toe is erg stijl. De camping lag op Ī 250 meter hoogte. Mooie terrassencamping met heel veel Nederlanders, veel gepensioneerde mensen met een eigen caravan of camper. Dit is ons voorland. Het was een rustige camping. Eindelijk weer heerlijke warme douches, waar je niets in of aan hoefde te doen. Niet op een knop drukken om de douche weer aan te zetten of een muntje erin doen en niet weten hoelang je kunt douchen met warm water. Je kunt er zolang als je wil, er onder blijven staan, heerlijk. Deze camping had bustickets om naar de stad, boven op de berg te komen. In de bus kan je niet de tickets kopen, maar bij een kiosk of op de camping.

 

Vandaag gereden: 257.10 km

Totaal gereden: 2045.40 km

Weer: beetje bewolkt, af en toe een zonnetje en een spatje regen

[ Terug naar boven]

 

SDC11167 (Custom).JPG

We zijn in San Marino (eigen nummerplaten)

 

Zaterdag 19 mei

 

Vandaag gaan wij de stad bezoeken. De stad heeft genoeg oude gebouwen om te bekijken. Wij gaan vandaag 2 torens bekijken. De een heeft als gevangenis gediend, waar je ook duidelijk de tekeningen van de gevangenen kan zien. En de andere is een ruÔne, wat nu een museum is. Erg interessant.

Eenmaal aangekomen in de stad, zag het er erg mooi uit en middeleeuws. Eerst naar het stadsmuseum geweest, over het ontstaan van de staat San Marino en wat er allemaal gevonden is.

San Marino is erg in trek bij de toeristen, dus overal kraampjes, met de zelfde spulletjes. Het was een grote stad, dus had je niet zoveel last van de vele toeristen.

 

Om bij de torens te komen, moest je een flinke klim maken, maar het was wel de moeite waard. Ook weer veel fotoís gemaakt.

Beneden in de stad, werd er elk half uur van wacht verwisseld bij het gebouw Palazzo Publico. Dit was wel apart om te zien, je zag eerst een heel ritueel en dan pas wordt er gewisseld. Wij zaten op een terrasje en konden het goed zien. Een heerlijke pizza gegeten, wilde graag langer blijven, maar het begon flink te waaien, het werd erg heiig en er kwam een donkere lucht aan. Wij moesten terug naar de camping, de luifel stond nog uit en wij hadden geen jas bij ons. Het was zomaar 10 graden verschil.

Op de camping viel het weer mee. Luifel kon nog uitblijven, wel een spatje regen gehad. De temperatuur was lekker. Nog tot 8 uur buiten kunnen blijven zitten en bekeken naar welke camping wij morgen gaan. Alvast de planning gemaakt, voor wat wij nog willen zien en of dat in de dagen tot de terugweg nog redden.

Het openbaar vervoer was 100% meegevallen, dus plannen wij nu een camping zo dicht in de buurt van het openbaar vervoer. Parkeren met een camper is moeilijker, weinig plek en vaak prijzig en het openbaar vervoer is goedkoop.

 

SDC11195 (Custom).JPG

 

San Marino

 

Zondag 20 mei

 

Vandaag gaan wij op weg naar Toscane. Naar een camping, in de buurt van Florence. Wij hebben al gehoord en gezien dat het een regenachtige dag wordt. Dit klopte niet helemaal. Pas rond 3 uur begon het echt te regenen, met bakken uit de hemel. Nu ik dit aan het schrijven ben, regent het nog. Naar buiten gaan, doe je alleen als het echt nodig is. Binnen in de camper is het knus en gezellig. Wij hopen dat het morgen is opgehouden met regen, dan gaan wij naar Florence.

 

Vandaag gereden: 293.80km

Totaal gereden: 2339.20 km

 

Maandag 21 mei

 

De gehele nacht en ochtend heeft het doorgeregend, niet zoín beetje ook. Gaan vandaag niet naar Florence. De bus die vanuit de camping vertrekt, was al om half 10 vertrokken, vertelde de eigenaresse. En pas om 2 uur ging er een taxibusje, naar het station en daar kon je de trein pakken naar Florence. Dat vonden wij te laat, het was nu 11 uur. We besloten om de camper te pakken en naar Siena te rijden. Met de gok dat vanavond de plek nog vrij is voor ons. Wel aan de eigenaresse door gegeven dat wij een dagje weg zijn. Zodat zij niet denkt dat wij onbetaald weggaan. Naar Siena was het nog een aardig stuk rijden, binnendoor. Maar wel een mooie route. In Siena was er een speciale parkeerplek voor camper. Deze was bijna vol, op 2 plekken na. Deze plekken leken erg nauw, maar door Simone haar knappe achteruit inparkeerprestatie, ging het vlekkeloos. Simone had nog nooit tussen 2 campers in geparkeerd. Maar door de goede aanwijzigingen van Ralph, lukte dat vrij goed. Simone kreeg zelfs complimenten van mensen die zaten te kijken hoe zij het deed.

Eenmaal geparkeerd, geen bord te bekennen waar wij heen moesten. Alleen zij wees ons de weg naar een woonwijk, waar je niet prettig liep. Dus snel terug. Halverwege kwamen wij een plein tegen met 3 bushaltes. Wij wisten niet welke halte wij nodig hadden om in Siena te komen. Een Duits stelletje was ook al aan het zoeken hoe zij naar Siena moesten komen. Ralph had gelukkig internet op zijn telefoon en wij keken op de borden hoe de haltes heten. Kwamen er niet echt ui, wisten wel welke bus wij nodig hadden, maar welke halte was onbekend. De goede bus kwam er snel aan en het stelletje vroeg aan de chauffeur of dit de juiste bus was en waar wij uit moesten stappen. Zij betaalde de kaartjes, alleen de chauffeur dacht dat wij bij elkaar hoorden. Voor 4,40 konden wij met zijn vieren naar Siena. Dat is niet duur, de rit duurde Ī 20 minuten. Samen zijn wij In Siena naar een kiosk gelopen en hebben wij de terugkaartjes gekocht en 2 kaartjes aan het stelletje gegeven. Daarna is ieder zijn eigen weg gegaan. Naar de piazza del Campo gelopen, waar wij op een terrasje hebben gepakt. Mooi plein. Leuk om hier weer terug te zijn en het aan Ralph te laten zien. Zijn in het gebouw palazzo publico geweest en daarna naar de Duome gegaan. Daar zijn wij in geweest. Wat een schitterende kerk. Fotoīs niet gemaakt, maar wel een boekje gekocht. Helaas moesten wij snel terug naar de camping, anders was het zo laat dat wij terug waren op de camping.

Om half 7 waren wij pas op de camping en het regende weer. In Sienna hebben wij mooi weer gehad en de temperatuur was Ī 25 graden. Helaas ons plekje was bezet, verder op de camping gekeken voor een ander plekje. Wij waren te ver doorgereden en kwamen bij een hele smalle splitsing. Wij konden de bocht niet maken, op allerlei manieren geprobeerd. Helaas had het de gehele dag daar geregend en de grond was van kiezels en zand, dus slipte wij steeds weg en kwamen bijna vast te zitten. Na hachelijke minuten heb ik hulp gevraagd, camping bleek een jeep te hebben en deze service wel vaker aan te bieden. De jeep had moeite met de camper uit zijn benarde positie te trekken. Je trekt niet zomaar een camper van 3 ton weg. Wij hadden het allebei gehad en betaalde de overnachting en reden weg. Weg van die modderbende. Als er stenen paden waren, was er niets aan de hand geweest. Maar ja. Nu op zoek naar een andere camping.

In Florence zagen wij 3 camperplaatsen. Dus richting deze camperplaatsen gereden. In Florence zijn de straatjes smal. En de campingplaatsen waren buiten het centrum. De eerste campingplaats was schijnbaar opgeheven, wij konden er ook niet komen, de weg er naar toe was te smal, 2 meter, maar onze camper was 2,30m breed. De tweede plek lag aan een smal weggetje omhoog. Helaas kwamen er een stuk of 10 autoīs naar beneden, konden er niet langs. Dus ik in de achteruit, met bochten. Ging wel langzaam, maar goed. Achter mij kwamen nog 2 autoīs aan. Deze gingen amper opzij, hadden geen geduld. Maar moesten wel aan de kant, want ik kwam er aan met mijn gevaarte.

Na deze gebeurtenissen wilden wij zo snel mogelijk uit het centrum van Florence komen. Helaas lukte dat niet, pas na een kwartier de afslag gevonden. Inmiddels was het al 10 uur en donker. In een tunnel kwamen wij er achter dat allebei de koplampen stuk waren en wij dus geen licht hadden. Af en toe maar het grote licht aan gezet.

Na 5 kilometer was er een rustplaats bij een tankstation voor vrachtwagens. Daar zijn wij gestopt. Achter een vrachtauto geparkeerd, op een hoek, zodat wij morgen makkelijk weg kunnen rijden. Alles goed dichtgedaan, waardevolle spullen in de kastjes boven ons gedaan. En snel gaan slapen en morgen vroeg vertrekken. Is geen ideale plek om te overnachten. Na een kwartier keken wij elkaar aan en zeiden dat dit niet goed voelde. Wij wilden aan de voorkant van het tankstation staan, onder de lampen. Dit gedaan. Dit voelde een stuk beter. Tankstation was 24 uur open, dus er was altijd wel iemand aanwezig. Besloten om voortaan rond 4 uur op een camping aan te komen, zodat je nog genoeg tijd hebt, om een ander camping te vinden. Dit was een zwarte dag in onze campervakantie avontuur.

 

Vandaag gereden: 271.60

Totaal gereden: 2610.80

Weer: ís Morgens stortregen. In Siena zon en 20 graden, spatje regen. Richting camping en Florence weer veel regen.

SDC11219 (Custom).JPG

De trotse bestuurster

 

SDC11227 (Custom).JPG

 

Sienna

 

toscane7b.jpg

Snelweg in ItaliŽ

 

Dinsdag 22 mei

 

Vandaag besloten om niet naar Florence te gaan. Geen parkeerplekken voor campers gezien en wij waren het een beetje zat. Zo snel mogelijk weg uit deze omgeving. Na redelijk te hebben geslapen en een ontbijtje genomen, heeft Ralph geprobeerd of hij de koplampen kon maken. Dit is niet meer zelf te doen. Op zoek gegaan naar een Fiat dealer, na aanraden van camper de luxe. De navigator gaf er een in de buurt aan, handig zoín apparaat. De dealer lag 2,5 kilometer verder op. Snel geholpen door een monteur, die geen Engels spraak, maar wel het probleem snapte. Wij dachten zelf dat het een zekeringetje was, want 2 koplampen tegelijk stuk, komt niet veel voor. Maar het waren wel de koplampen. Na een half uur gingen wij op weg naar een camping dichtbij Pisa en San Gimiano. Camping gevonden in Cesena. Ook om even bij te komen, na al die gebeurtenissen van gisteravond. Om 3 uur aangekomen, lekker buiten gezeten, gewassen (waarbij de camper als waslijn diende)en gegeten.

 

Vandaag gereden: 144.00 km

Totaal gereden: 2754.80 km

Weer: bewolkt en af en toe een zonnetje, 25 graden.

 

S6002106.JPG

Camper als waslijn

 

Woensdag 23 mei

 

Vandaag richting Pisa, San Gimignano en Volterra willen rijden. Alleen Pisa gezien in, het kort. Want het programma was vrij druk. Onderweg van Pisa naar San Gimiano schoot het niet op, rijden via een b weggetje, dat door veel kleine dorpjes ging. Om 3 uur ís middags waren wij nog lang niet in San Gimignano en besloten wij terug te rijden naar de camping. Wij besloten ook, dat wij hier nog wel een keer heen willen en rustig alle leuke plaatsjes te bekijken. ItaliŽ bevalt goed, als vakantieland.

Op de camping op de laptop gekeken, waar wij nog heen willen en hoeveel kilometer dat rijden is per dag. Besloten om morgen richting La Spezia te rijden en daarin de buurt een camping in Montecantini Therme te nemen. Dit omdat wij het Ferrarimuseum bij Modena willen bezoeken. En dan via Aosta naar Nederland te rijden.

 

Vandaag gereden: 168.90 km.

Totaal gereden: 2923.70km.

Weer: wisselvallig.

 

SDC11234 (Custom).JPG

 

Simone in Pisa

 

Donderdag 24 mei

 

Vandaag gaan wij via Empoli (vlakbij de camping waar we vaststonden) naar Montecatini Terme. Bij de plaatselijke Media World (= Media Markt) kopen wij voor 25 euro een extra Wifi Antenne-versterker voor Simoneís laptop om een betere Wifi-ontvangst te hebben. Ook doen we daar boodschappen. Het winkelcentrum ligt bij het stadion van Empoli hier speelt Empoli FC. Bij Montecatini Terme staan we op camping Belsito, een mooie rustige camping.

 

Vandaag gereden: 147 km.

Totaal gereden: 3071.60

Weer: een beetje regen, bewolkt en af en toe zon

 

Vrijdag 25 mei

 

Vandaag richting La Spezia, naar Cinque Terre, mooie dorpjes aan de kust. Twijfelde erg over wel of niet zelf rijden, langs de dorpjes. Mogelijkheid is ook de trein, die gaat ondergronds, waardoor je niets ziet van de kustweg erheen. Toch gekozen om zelf te rijden, gezien onze ervaring in de bergen en scherpe haarspeldbochten. Naar Manarola gereden, weg viel mee, erg mooi. In en om Manarola zijn veel wijnranken tegen de berg op, aan zee. Om de druiven te plukken, doen zij dat met een monorail.

Voor bussen en campers hebben zij een speciale parkeerplek gecreŽerd, vanaf daar mag je niet verder. Wij zijn daarna te voet naar beneden gelopen, tot aan de voet van de zee. Erg mooi plaatsje. Maar dan moet je nog omhoog, erg stijl en minstens 20 minuten lopen. Dat doen wij maar een keer. De volgende plaatsjes gaan wij niet zover naar beneden. De weg naar het volgende dorpje wordt al iets moeilijker om te berijden. Weggetjes worden smaller, tegenliggers moeten achteruit, wanneer wij er aan komen.

Busjes toeteren voor een bocht, wij dus ook. Je waarschuwt dan de tegenliggers, dat er een brede en lange voertuig aankomt. Uiteindelijk zaten wij in een zeer scherpe bocht, bijna tegen de vangrail aan. Ralph moest de bocht met slippende banden doen. Kregen al spijt dat wij hier reden en niet gewoon de trein hadden gepakt. Besloten om hier vandaan te rijden en zo snel mogelijk de snelweg te pakken. Het werd helaas alleen maar erger en enger, hadden gelukkig nog een grotere camper voor ons. Daar konden wij aan zien of de bocht makkelijk was of erg moeilijk. De weg was ook nog in reparatie. Wij vroegen ons af wat wij hier deden en dat er geen borden waren met de tekst: verboden voor vrachtwagens, campers en bussen. Aan het einde van de weg, komen wij ook nog een dubbele stenen wegversperring tegen. Komen wij daar langs met onze camper???? Wij kregen van een Duitser, die ons volgde, te horen, dat de normale weg was weggeslagen door aardverschuivingen!!!!! Dat is lekker, kwamen nog onderweg een hele rij politieautoís tegen, die ons niet gewaarschuwd hadden. Wij hadden al een uur gereden over deze weg. Toch maar proberen om langs de wegversperring te komen, eerst de andere grotere camper proberen, ging gemakkelijk. Toen Ralph, met gemak. Zagen hierna de oorspronkelijke weg liggen naar de snelweg. Konden deze weg nu wel volgen. Richting de snelweg werd het weer ook slechter, donkere onweerslucht kwam er aan.

Op de snelweg aan gekomen, barstte het slechte weer los. Bij een benzinepomp hebben wij wat gegeten en hebben wij wat uitgerust van de meegemaakte toestanden. Cinque Terra gaan wij nog een keer bezoeken, maar dan met de trein of een boot. En nemen volgende keer de adviezen uit een reisboek aan. Wij nemen geen risico meer.

 

Vandaag gereden: 209,90 km

Totaal gereden: 3281.50 km

Weer: veel zon, 30 graden. ís Middags even een wolkbreuk met hevig onweer. Na ongeveer 2 uur weer mooi zonnig weer, 25 graden.

[Terug naar begin pagina]

 

SDC11275 (Custom).JPG

Cinque Terre

 

Zaterdag 26 mei

 

Sinds 2 dagen weten wij dat wij een dag eerder naar huis gaan, vanwege familie- omstandigheden. Wij waren er eigenlijk al op voorbereid en hielden er rekening mee. Wij zouden vandaag eigenlijk naar Modena gaan, voor het Ferrari museum, maar hebben besloten om hier nog een nacht te blijven. De camping beviel ons goed, rustige en mooie camping. Vandaag gaan wij het stadje Montecatini Terme in, met de bus. Dit stadje staat bekent om zijn badhuizen (thermen). Het stadje is gezellig en mooi. Er was een klein marktje en een evenement met autoís op elektra. De plaatselijk radio/tv zender was er ook. Leuk voor Ralph. Want die is vrijwilliger bij de lokale omroep van Wieringen. Om een therme te bekijken moest je geld veel geld voor betalen, dus hebben wij een paar fotoís gemaakt van het gebouw, wat wij nog wel konden zien.


Toen wij aan kwamen in het stadje, wilde Ralph pinnen. Helaas slikte het apparaat Ralph persoonlijke pas in. Automaat was in storing. Interpolis meteen gebeld, pasje is geblokkeerd. Gelukkig geen paniek, want wij hadden nog genoeg pasjes bij ons. Even later heeft Simone gepind, vol spanning of dit wel goed ging. Gelukkig ging het goed. Met de bus weer terug naar de camping, kwam een donkere lucht aan. Vandaag gaan wij op de camping uit eten. Waren maar 4 tafeltjes bezet. Waarvan een met onze Nederlandse buren. Gezellig gepraat, eten was goed, alleen de helft van het vlees was nog rauw. Jammer. Na het eten nog even buiten gezeten, donkere lucht was over gewaaid. Camper gereed gemaakt voor morgen, om zo te kunnen wegrijden. Morgenvroeg rijden wij naar Aosta, onze laatste bestemming in ItaliŽ.

Wat is het openbaar vervoer goedkoop, daar kan Nederland nog een puntje aan zuigen. 2 tickets, voor een half uur in de bus zitten, koste 3 euro. Je betaalt niet per zone, maar per maximale tijd.

Dit even gezegd te hebben.

 

Weer: mooi zonnig, rond de 25 graden.

SDC11290 (Custom).JPG

Montecatini Terme

 

Zondag 27 mei

 

Vandaag wordt het een rijdag. Via de westkust en Alexandria rijden wij zo richting Aosta. Erg mooie weg om te rijden. Het ging vrij vlot, waardoor wij het idee opperde om niet in Aosta, maar na de Mont Blanc tunnel een overnachting te doen. Qua kilometers valt het eigenlijk wel mee. Toch maar niet gedaan, kwamen pas om 4 uur op de camping aan. Hadden nog 60 kilometer verder kunnen rijden, maar dan wordt het wel een hele lange rijdag, vertrokken vanmorgen om half 10. Het was al een lange rijdag.

De camping was een rustige terrassencamping met een hoop plek voor vaste en doorrij campinggasten. De camping lag vlak bij een doorgaande route. De camping had nu 4 campers, de vaste campinggasten waren er nog niet. De camping lag aan de rivier Dora Baltea en tegenover de Mont Blanc. Erg mooi uitzicht. Stonden qua wind verkeerd, stond namelijk een stevige wind. Verplaatste onze stoelen en tafel aan de andere kant van de camper, waar het ook meteen een stuk warmer was. Om een uur of 8 begon het flink te regenen. Dan maar in ons knusse camper zitten. Klokslag half 10 richting bed gegaan. Eigenlijk de hele vakantie al. Je bent de gehele dag buiten en aan het rijden, wat blijkbaar vermoeiender is dan je denkt.

 

Vandaag gereden: 503.40 km

Totaal gereden: 3784.90 km

Weer: bewolkt, veel wind en regen.

 

Maandag 28 mei

 

Rond 9 uur vertrekken wij naar Frankrijk, via de Mont Blanc tunnel. Simone begint vandaag met rijden. Voor de Mont Blanc tunnel, komen er al genoeg tunnels van gemiddeld 2 kilometer lang. De Mont Blanc tunnel is 11 km lang. En Simone wilde dat wel eens ervaren. Mooi stukje weg, afdalingen van 7.5 %. Rijden in de bergen leer je dan helemaal goed. Want constant je koppeling in te drukken en steeds te remmen, is niet zo best. Je kunt beter 1 of 2 versnellingen terug schakelen, zodat er op de motor wordt afgeremd. Gelukkig waren de scherpe haarspeldbochten niet zo smal en was het makkelijk te doen, bergafwaarts. Simone kreeg dan meer het gevoel dat zij de auto onder controle had. Simone heeft een paar keer gereden in de bergen met smalle, haarspeldbochten en had het gevoel de auto niet onder controle te hebben. Niet een van Simoneís favoriete bezigheden.


Wij zouden vandaag richting BelgiŽ rijden en overnachten ergens in Frankrijk. Kwamen er achter dat, dat niet echt slim is. Wij kunnen beter in een rechte lijn naar Luxemburg rijden en daar overnachten. Hadden al een camping uit gezocht in Luxemburg stad. Na 300 kilometer rijden, heeft Ralph het stuur overgenomen. Wat een mooie route, route de soleil. Bij de camping aangekomen, staat er dat de camping vol was. Wij zagen de bui al hangen. Na een hele dag rijden, moet je nog opzoek naar een andere camping. Simone zet de camper in zijn achteruit om te keren, raak helaas tot 2x aan toe, van de schrik, een houten hek. Deze hadden wij beiden niet gezien. Campingeigenaresse kwam naar buiten gelopen en zei nog een plekje te hebben. De Luxemburgse taal is niet goed te verstaan, maar dat begreep Simone wel. In de bumper zat een flinke scheur en in het houtenhekje zat ook een barst. Campingeigenaresse nam Simone mee en handelde alles af en Ralph werd op pad gestuurd om de camper op zijn plek te zetten.

Na alle gegevens van Simone op te hebben genomen, loopt zij richting de camper, met trillende benen, nog van de schrik. Zij nam contact op met de eigenaar van het hek, hij was namelijk op vakantie. Zij vertelde mij ook dat het vaker was gebeurd. Omdat wij lid zijn van ACSI en een ID kaart van hun hadden, zouden wij verzekerd zijn en anders nam zijn de verantwoording op zich. Zij verzekerde, dat het goed kwam. De plek waar de camper op kwam te staan had geen aansluiting voor elektra, alleen als je 60 meter snoer bij je had. En dat hadden wij. Ralph was er al mee bezig, toen ik aan kwam lopen. Camping zag er mooi en luxe uit.

 

Vandaag gereden: 689.20 km

Totaal gereden: 4474.10 km

Weer: zonnig, rond de 25 graden

SDC11319 (Custom).JPG

De schade aan de camper

 

Dinsdag 29 mei

 

Doordat wij nu in Luxemburg verblijven, hebben wij een extra vrije dag. Het is nog maar 500 km rijden naar huis. Als wij nu in Frankrijk verbleven, hadden wij vandaag naar BelgiŽ gereden. Wij gaan vandaag met de bus naar Luxemburg Stad. Eerst hebben wij uitgeslapen en uitgebreid ontbeten. In de stad pakken wij een

Hop on- Hop off bus (citysightseeing) om de stad te bezichtigen. Bij de kazematten uitgestapt. Ondergrondse bunkers. Gezellige stad en vele gezichten. Het oude en het nieuwe gedeelte heeft een groot contrast.

Hebben op een terrasje gegeten en zijn weer terug gegaan naar de camping.

 

Weer: mooi zonnig, warm weer, temp 25 graden.

SDC11348 (Custom).JPG

Luxemburg, Kazematten

 

Woensdag 30 mei

 

Vandaag gaan wij via Zandvoort en Den Oever naar huis. Wij gaan nog even langs de eigenaresse om te vragen of zij de gegevens heeft van ons, voor de buurman. I.v.m. het kapotte hek.

Rond half 10 rijden wij van de camping af, richting Nederland. Qua drukte op de weg valt het mee. Heerlijk kunnen door rijden. Rond 17 uur zijn wij thuis. Gauw de camper uitpakken, zodat wij morgen alleen hoeven schoon te maken.

 

Vandaag gereden: 536.30 km.

Totaal gereden: 5010.40 km.

Weer: zwaar bewolkt en regen, temp. 17 graden

[Terug naar begin pagina]

 

Verslag: Simone van der Storm

Fotoís: Ralph en Simone

Bewerking voor website: Ralph